Vypořádání majetku bývalého SSM
který spravuje Fond dětí a mládeže

 

V souladu s dohodou mezi zástupci výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, MŠMT ČR a Fondu dětí a mládeže z února 1997 provedl Fond podrobnou kategorizaci objektů zaměřenou na jejich cílové využití. Jde o krok, který je součástí několikaletého procesu. Jeho cílem je konečné vypořádání majetku spravovaného Fondem, které bylo umožněno až přijetím novely zákona o Fondu dětí a mládeže č. 307/1997 Sb. v prosinci 1997.
        Výbor Fondu dětí a mládeže specifikoval, které objekty budou určeny pro další využití dětmi a mládeží mimo působnost Fondu, které budou začleněny do budoucí obecně prospěšné společnosti vlastnící a spravující síť ubytovacích zařízení a které budou určeny k prodeji, včetně stanovení kritérií a podmínek, za nichž budou tyto převody realizovány.Takto připravený materiál "Návrh na vypořádání nemovitostí ve správě FDM", schválený výborem usnesením č.14/98-3 ze dne 15.4.1998, podrobil Fond dětí a mládeže připomínkovému řízení, kterého se zúčastnily organizace a sdružení dětí a mládeže. Uzávěrka tohoto připomínkového řízení byla stanovena po dohodě s MŠMT ČR a se sdruženími dětí a mládeže na 15.5.1998.
       V rámci dvou informativních schůzek, které se konaly na půdě MŠMT ČR v průběhu připomínkového řízení ve dnech 30.4 a 12.5.1998, vyslovila sdružení dětí a mládeže společný názor, že se pokusí společnou dohodou navrhnout FDM rozdělení objektů k bezúplatnému převodu na konkrétní sdružení a v této dohodě se zaváží, že návrhy na bezúplatné převody budou svým rozsahem odpovídat navrhovaným kategoriím a že sdružení v této dohodě zajistí bezkonfliktnost svých nároků vůči nárokům ostatních žadatelů.
       K datu uzávěrky FDM obdržel kromě výše citované společné dohody sdružení z 12.5.1998 i další písemné připomínky sdružení, která se této dohody nezúčastnila. Dále FDM obdržel písemné připomínky sdružení, která dohodu podepsala, ale navíc podala svoji samostatnou připomínku, ve které své požadavky vzešlé z dohody doplnila nebo je rozšířila nad tuto dohodu.
       Ve svém konečném návrhu výbor FDM v maximální možné míře respektoval výsledky připomínkového řízení a stanoviska Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, občanských sdružení dětí a mládeže zastoupených Českou radou dětí a mládeže a Kruhem dětí a mládeže v ČR.
       Výbor FDM přepracoval materiál "Návrh na vypořádání nemovitostí ve správě FDM" tak, že rozšířil stávající kategorie cílového využití o kategorii objektů určených k bezúplatnému převodu přímo na střechové nájemce. V této úpravě v maximální možné míře respektoval stávající nájemce - vítěze výběrových řízení z programu "Střecha pro děti a mládež", ve kterém FDM svěřil vhodné nemovitosti do pronájmu na 10 nebo 15 let nájemcům, kteří  zaručují, že je budou využívat pro potřeby dětí a mládeže. Jsou jimi vítězové výběrových řízeních z řad občanských sdružení dětí a mládeže (například YMCA, Junák, Pionýr, Liga lesní moudrosti, DUHA, AMAVET, Juvena) a další organizace (domy dětí a mládeže a školské úřady).
       Dále Fond materiál rozšířil o kategorii -"převod objektů na obec a sdružení způsobem jejich vzájemné dohody". Do ní zařadil objekty většího rozsahu, s velkým sálem, jejichž provozní náklady jsou značné, a vyžadují proto finanční podporu obcí. Dohled obce nad provozem těchto nemovitostí bude zaručen vzájemnou dohodou mezi obcí a současným střechovým nájemcem, která určí budoucí vlastnické a provozní vztahy.
       Další kategorií, která byla upřesněna na základě výsledků připomínkového řízení, je kategorie bezúplatných převodů nemovitostí na sdružení způsobem rozhodnutí výběrové komise složené ze zástupců sdružení. Na základě výzvy Fondu dětí a mládeže delegovaly organizace a sdružení dětí a mládeže své zástupce do výběrové komise, která vybere veřejnou soutěží nové vlastníky z řad sdružení.
       Tato komise bude pracovat ve složení Jan Hochman (Česká tábornická unie), Mojmír Nováček (Asociace turistických oddílů mládeže), Jaroslav Šlosárek (Klub Pathfinder), Stanislav Medřický (AMAVET), Jiří Navrátil (Junák), Magda Paseková  (Salesiánské hnutí mládeže), Jana Hájíčková (Liga lesní moudrosti), Kateřina Brejchová (Pionýr), Martin Valent (DUHA), Jana Vohralíková (YMCA), Lothar Indruch (Asociace středoškolských klubů) a s hlasem poradním zástupce MŠMT ČR Jindřich Fryč.
       V případě, že veřejná soutěž na bezúplatný převod v této kategorii neskončí výběrem nového nabyvatele, bude objekt přeřazen do kategorie objektů k prodeji a výnos z tohoto prodeje bude prostřednictvím nadace poskytnut ve prospěch dětí a mládeže.
       Další kategorií cílového využití objektů je bezúplatný převod na nadaci, zřízenou Fondem dětí a mládeže a Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy pro správu kapitálu vzniklého privatizací obchodních společností spravovaných FDM a získaného z úplatných převodů nemovitého a movitého majetku. Administrativní budovy vložené do této nadace budou částečně sloužit pro klubovou činnost sdružení dětí a mládeže a částečně budou pronajímány nadací ke komerčním účelům. Zisk z komerčního nájmu bude jedním ze zdrojů příjmu této nadace.
       Na základě výsledků připomínkového řízení a požadavků občanských sdružení dětí a mládeže byly počty objektů bezúplatně převáděných na současné střechové nájemce a občanská sdružení dětí a mládeže výběrovou komisí výrazně zvýšeny na úkor kategorie převodů na obce a kategorie prodejů (z původních 18 na 50 nemovitostí).
       Kategorie prodejů je rozdělena na prodeje formou veřejné soutěže a prodeje přímému nabyvateli. Přímý nabyvatel je navržen z důvodů, které vycházejí ze stávajících vlastnických vztahů tak, aby výsledkem bylo jejich majetkové vyjasnění (prodej stavby na pozemku nabyvatele apod.).

        FDM dále vykonává ze zákona č. 113/1993 Sb. práva jediného akcionáře nebo společníka v šesti obchodních společnostech, založených MHPaR z majetku bývalého SSM.

        Jedná se o tyto společnosti: CKM, a.s., AGM, a.s., JUNIOR centrum, a.s., Mladá fronta, a.s., Stavocentral, a.s., Junia, s.r.o.. Zákon 113/1993 Sb., jímž byl zřízen Fond dětí a mládeže, neumožňoval až do novelizace v prosinci 1997 prodeje majetkových účastí ve společnostech ve vlastnictví FDM, a tím ani jejich privatizaci. Přitom některé z obchodních společností svým zaměřením nikterak nesouvisí s činností pro děti a mládež a mnohé svou hospodářskou činností nepřinášely akcionáři žádný, resp. nepatrný zisk. Odstátnění těchto společností je jediným východiskem, na čemž se shodli i zástupci MŠMT ČR, výboru pro vědu, kulturu, vzdělání, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a FDM.

        O způsobu odstátnění obchodní společnosti CKM, a.s. rozhodla vláda ČR již svým usnesením č. 490 ze dne 8.7.1998, podle kterého se realizoval projekt řízeného útlumu činnosti CKM, a.s. a následného zrušení této obchodní společnosti s likvidací. V současné době projednává vláda ČR samostatný materiál “Návrh usnesení k projektu řízeného útlumu činnosti CKM, a.s. s následným zrušením této obchodní společnosti s likvidací, realizovaného na základě usnesení vlády ČR č.490 ze dne 8.7.1998”, ve kterém žádá Fond vládu o souhlas s prodejem jediné akcie této společnosti vybranému zájemci o její koupi.
Způsob odstátnění obchodních společností Junior centrum, a.s., Stavocentral, a.s. a AGM, a.s. připravuje Fond ve spolupráci s akciovou společností Real Spektrum, Hlinky 114, 603 00 Brno, která se stala vítězem výběrového řízení, které vyhlásil a vyhodnotil výbor FDM. Tato firma má velké zkušenosti z obdobné činnosti, kterou vykonávala pro FNM.

        Odstátnění ostatních obchodních společností se začalo také připravovat.

        Návrh na vypořádání majetku bývalého SSM předložil Fond dětí a mládeže prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 10. května vládě ČR k odsouhlasení. Vláda ČR se svým usnesením č.693 ze dne 7.července 1999 k tomuto materiálu vyjádřila a ministr školství, mládeže a tělovýchovy byl pověřen seznámit předsedu výboru Fondu dětí a mládeže se stanoviskem vlády.