Othello je hra plná paradoxů

Nemáme však na mysli slavnou Shakespearovu divadelní hru, ale deskovou hru, která by se dala charakterizovat slovy: "Naučíte se ji za chvíli, zdokonalovat se můžete celý život".

Pravidla Othella jsou velmi krátká (viz Zahrajte si…) a hra se zpočátku může zdát také jednoduchá.. Po prvních partiích to vypadá, že se jedná jen o to, kdo si všimne, jak obrátit v každém tahu co nejvíce soupeřových kamenů. Ale jen jedna hra proti zkušenému hráči ukáže, že zdání klame. Othello je podivuhodná hra, na první pohled byste řekli, že je nutno se snažit mít co nejvíce kamenů své barvy, protože kdo jich má více na konci, ten vyhrává. To je však jen zdání - to, co je cílem na konci hry, nemusí být vždy nejlepší v jejím průběhu...

Othello se u nás zatím nedá koupit, ale je poměrně snadné ho vyrobit. Místo hrací desky 8×8 polí můžete použít šachovnici. Hraje se s 64-mi kameny, které jsou z jedné strany bílé a z druhé černé. Můžete je vyrobit například z mincí, na jejichž jednu stranu přilepíte papír, nebo je přetřete lakem. K počátečnímu zkoušení postačí i po jedné straně začerněné čtverečky z tvrdšího papíru.

Zahrajte si s námi Othello

Othello hrají dva hráči. Začíná černý a hráči se pravidelně střídají v tazích. Počáteční pozici tvoří čtyři kameny a je zobrazena na obrázku 1.

obrázek 1

Cílem hry je mít na konci partie více kamenů své barvy než protivník. Hra končí, když jsou všechna pole othelieru zaplněna, nebo když oba hráči po sobě pasují.

Hráč na tahu musí položit svůj kámen (obrácený jeho barvou nahoru) na plán tak, aby spolu s jiným hráčovým kamenem, který už je na desce, obklíčily alespoň jeden soupeřův kámen. Tyto obklíčené kameny musí tvořit nepřerušenou svislou, vodorovnou nebo šikmou linii s dvěma kameny, které je obkličují na jejích koncích (viz obr. 2).

obrázek 2

Takto obklíčené kameny jsou otočeny, takže po tahu mají barvu toho hráče, který je obklíčil. Na obrázku 2 jsou dva příklady platných tahů. Obklíčení může proběhnout i ve více směrech (viz obrázek 3). Pokud hráč nemůže provést tah podle pravidel, řekne "pass" a hraje jeho soupeř.

obrázek 3 a 4

Kde si Othello zahrát

Pokud se vám hra líbí nebo máte zájem zúčastnit se Mistrovství v Othellu, které se koná 7.-8.11. v Barceloně, přijďte si zahrát do Klubu deskových her Paluba na parníku Tyrš kterékoli pondělí od 17:00 do 21:00 (vstupné 10 Kč), kde vás s hrou i strategií seznámí zkušení hráči. Parník kotví u Palackého náměstí v Praze. Můžete se také obrátit na telefonní číslo (02)90047235, nebo napište na paluba@writeme.com.

Jakub Aragorn Těšínský

Obrázek 1: Počáteční pozici tvoří dva bílé a dva černé kameny.

Obrázek 2: Dva příklady platných tahů.

Obrázek 3: Obklíčení může proběhnout ve více směrech.

Obrázek 4: K obklíčení vždy slouží právě položený kámen a nějaký již položený. V tomto příkladě nejsou dva zbylé bílé kameny otočeny, ačkoli se ocitly mezi dvěma černými kameny.