Zvítězí pořádek, nebo nepořádek?

Ráda bych vám dnes vysvětlila hru, kterou jsem se naučila v Londýně na Olympiádě duševních sportů a jmenuje se Entropie. Toto slovo značí, jak moc je něco neuspořádané, nepořádné, chaotické. Myslím ale, že vám význam tohoto slova bude jasný, až vysvětlím pravidla hry.

Zahrajte si s námi Entropii

Hra je určena dvěma hráčům, z nichž každý má jiný úkol. Jeden hráč dělá na hrací desce pořádek a druhý mu to kazí, snaží se vytvořit úplný chaos. Než začnu vysvětlovat, o jaký pořádek jde, popíši zde, co ke hře potřebujete. Stačí sedm druhů různobarevných koleček (například knoflíků nebo různých mincí) a od každého druhu sedm kusů. Tedy celkem 49 hracích kamenů. Dále je třeba něco, z čeho budete hrací kameny tajně losovat (třeba pytlík na kuličky). Poslední věc je hrací deska, kterou si stačí nakreslit na papír. Je to čtverečkovaná síť, která má 7×7 polí. Políčka musí být dostatečně velká, aby se na ně vešly hrací kameny.

A jak tedy vypadá správný pořádek? Na hrací desce by mělo být co nejvíce "vzorů". Vzor je řada kamenů vedle sebe, ve které je pořadí barev stejné z obou stran (tedy je souměrné podle středu). Tato řada může být vodorovná či svislá. Pozor! Jeden kámen, může být součástí mnoha různých vzorů. Za každý vzor je tolik bodů, kolik je v něm kamenů. Pro lepší představu uvedu některé příklady:

Obrázek: Příklady vzorů

Hru začíná hráč Chaos - tvůrce nepořádku. Vylosuje si první hrací kámen a položí ho na libovolné prázdné pole. Pak hráč Pořádek posune libovolným kamenem jako šachovou věží. Potom Chaos přidá další kámen, a tak se oba střídají, až než se zaplní celý plán. Pořádek se snaží posouváním kamenů vytvářet nové vzory a Chaos mu v tom brání pokládáním nových kamenů na vhodná místa. Na konci hry si hráč Pořádek započítá body za každý vytvořený "vzor".

Hra skončí, je-li zaplněna celá deska. Hráč pořádek si spočte body za všechny vzory. Pak si hráči prohodí úlohy. Vyhrává ten, který získal více bodů za vzory.

Pokud vám není něco z pravidel jasné, můžete se informovat na telefonu: (02) 90047235, nebo si přijít zahrát v pondělí 19.10. od 17:00 do 21:00 do Klubu deskových her Paluba, kde bude tato hra podrobně vysvětlována. Klub najdete v Praze u Palackého nám. na parníku Tyrš. Další informace se dozvíte na internetu na adresách http://www.webhome.cz/paluba/, resp. paluba@writeme.com.

Klára Matoušková