Abalone - hra, kterou se naučí každý

Hra Abalone byla vymyšlena v roce 1988 dvěma Francouzi, Laurentem Lévim a Michelem Laletem. Pravidla jsou tak jednoduchá, že se dají vysvětlit za 60 vteřin a za dva roky z vás může být mistr světa. Nedělám si legraci. Vojtěch Hrabal se naučil Abalone na Palubě před dvěma lety a letos o prázdninách se stal na Olympiádě duševních sportů (ano, i taková Olympiáda existuje) mistrem světa v Abalone.

Hra je určena pro dva hráče od osmi let a hraje se na šestiúhelníkovém plánu (viz obr.) s barevnými koulemi. Na vyzkoušení stačí zvětšit plán z obrázku a místo koulí použít třeba knoflíky. Hru si můžete také zakoupit ve firmě Templum v Praze (Plzeňská 142) a v Českém Krumlově (Latrán 53).

Koule rozestavíme do základního postavení (viz foto). Začíná černý. Pak se hráči pravidelně střídají. Ve svém tahu může hráč najednou přesunout v jakémkoliv ze šesti možných směrů jednu, dvě nebo tři koule na sousední volné místo. Pokud posouvá více koulí najednou, musí spolu těsně sousedit v řadě a musí být posunuty v témže směru. Přetlačit soupeřovy koule (tzv. sumito) smíte pouze větším počtem koulí (viz obr. 2: Třemi koulemi lze přetlačit dvě soupeřovy koule.) Za odtlačovanými koulemi musí být volné místo, popřípadě okraj desky. Cílem hry je vytlačit z hrací desky 6 soupeřových koulí.

Jak prosté. Hru může hrát až 6 hráčů v týmech s nepatrně pozměněnými pravidly. Pak se to barevnými koulemi na plánu jen hemží.

Pokud si chcete hru vyzkoušet, stačí přijít kterékoliv pondělí do Klubu deskových her Paluba na parníku Tyrš (100 m proti proudu Vltavy od Palackého nám.). Jestli si chcete zasoutěžit, tak v sobotu 28.11. ve 13:00 začne Mistrovství v Abalone na parníku Atlantida (kotví vedle parníku Tyrš). Turnaj je zdarma (díky sponzorství firny Templum) a zúčastnit se mohou i začátečníci. Vzhledem k omezenému počtu hráčů v turnaji je však potřeba se přihlásit nejpozději do 27. 11. na telefon (02) 90047235, kde se také můžete dozvědět více informací.

Klára Matoušková
(text, foto i ilustrace)